Dugo vremena već gledam po forumu i facebooku kako cure stavljaju loše i mutne autoportrete (selfie mi zvuči užasno prosto -dirty mind, što ću- ali odbijam koristit tu riječ, iako je bolje nego "slike svog lica koje su same slikale". Zato koristim izraz "autoportret" :) ). Ili još gore, na lice su stavile puder sa SPFom 15*10^9, uzmu svoj smartphone, omoguće blic, na slici ispadnu kao da su kredu razmočile u vodi i time se namazale po faci i stave objašnjenje "Tu je slika make-upa, ali me blic malo opalio, kriv je moj toster mobitel s lošom kamerom".

To that, I say:
Nije kriv mobitel, jer u većini slučajeva se radi o ajfonima 4 i naviše, i novim samsunzima, nego si kriva ti.
Hebga, tako je.

Istina je da većina smartphonea ima jako dobru kameru.
Nije savršena, nećete dobiti slike kao što bi uspjele s profi fotoaparatima, ali jako dobro može poslužiti. čak i za bloganje.


Jedina stvar uz smartphone u koju ćete trebati investirati košta oko 40kn :)
U nastavku slijedi način na koji ja iskorištavam kameru svoje četvorke do maksimuma :)


Skoro sve make-up lookove koje vidite u postovima radim kasno navečer, a jedina rasvjeta dolazi od stolne lampe. Slike svejedno ispadnu jako dobre, po mom skromnom mišljenju. Tajna se krije u posebnoj žarulji :)
Za dobar fotosešn potrebna vam je stolna lampa s normalnim grlom (E27), daylight žarulja, mobitel (inače za slikanje za blog koristim svoj fotić, ali okinem i nekoliko slika iPhoneom, za svaki slučaj), ogledalo i topli napitak po želji (bijeli čaj je moj izbor).

Daylight žarulja tj. žarulja koja imitira dnevno svjetlo ima temperaturu 6500-6700K i super je izbor za slikanje jer nećete ispasti ni preplavi ni prežuti nego baš taman.

Najbolje ćete vidjeti razliku između "običnih" žarulja s toplim svjetlom i daylight žarulja na ovom linku i slijedećoj slici:


Izvor slike


Moj odabir je TEŽ Daylight žarulja od 23W, 6700K, koja košta oko 40tak kn u intersparu.


Slijedeća stvar koja će vam trebati je ogledalo. Nije nužno, ali je jako korisno, da lakše možete vidjeti što slikavate. Prednje kamere su jako loše na većini mobitela i ubit će sve detalje.
Uz ovakav setup svjetla, slike neće biti tako strašne, ali neće biti ni dobre, trebate koristiti stražnju kameru.

Ja sam davno sebi na radni stol namontirala ogledalo iz kupaone, koje koristim kao pomoć pri šminkanju i slikavanju. Po istom principu se slikavam i sa fotoaparatom.
Ovo crno je dečkova petica, morala sam se nečim slikat dok se slikam :inception: :D
Uz pomoć ogledala, imate apsolutnu kontrolu kadra i ne morate opaliti 200 slika da biste odabrali jednu dobru. Dovoljno ih je nekoliko, jedna od njih će sigurno biti ona prava.
Dobra vijest je da su boje u većini slučajeva realne, tako da slike direkt iz mobitela možete koristiti uokolo.


Ako svejedno želite dodatnu obradu slika, ne morate ih prvo uploadat na kompjuter, nego možete koristiti jednu krasnu aplikaciju :)
Camera Plus je mini powerhouse za obradu slika. Direkt iz app-a možete slikati, obraditi slike i onda ih exportati u album. Slike koje vam se ne sviđaju samo odbacite. App nije besplatan, košta 0.99$, ali vrijedi barem deset puta toliko.

Osobno ga ne koristim, jer slike obrađujem u Lightroomu, ali ako koristite mobitel za bloganje, apsolutno ga preporučam :)Ovo su samo primjeri rada s Camera Plusom, ma toliko opcija da se nekad pogubim u njima.

Na kraju, možete uživati u ovakvim krasnim slikama.
Slijedeća je jedinstvena na blogu :DNo makeup duckface, oujea :D


U nastavku su lookovi koje ste većinom već vidjeli, ali ovaj put su slike iz mobitela, bez ikakve obrade (čak ni Camera plus nisam koristila).
Slike su samo malo smanjene, jer originalne slike imaju rezoluciju čak 2448x3264 :)
Ovaj je slikana u WCu na poslu, s blicom

No makeup, just saying "Hi"Zadnja slika je okinuta prednjom kamerom, stavljam je kao primjer razine detalja koje možete dobiti uz prikladno osvjetljenje (mutna je, ali možete relativno ok razaznati sve boje).


Toliko od mene :)
Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, ali molim lijepo sve vlasnice smartphonea da malo bolje iskorištavaju mogućnosti svojih mobitela, a ako već ne žele, neka barem to i priznaju, a ne da krivnju svaljuju na jadne mobitele.

I ne, nema izlike za duhaste fotografije:
(ova cura je namjerno htjela pokazati kako puder reagira na blic, koristim sliku za ilustraciju)

Izvor

Zašto bi itko želio stavljati nerealne slike na internet i tobože pokazivati look?
Ako staviš opis da nije realno, da ti je blic pojeo boje i da ti je on kriv što je lice bijelo i izgledaš kao da si Boy Georgeu ukrala puder, koja je svrha svega?

Spremna sam za komentare i hejtanje sad, slobodno mi recite da sam u krivu.Ali svejedno stojim iza svega napisanog :P


Puno vas voli vaša
Nic :*
All images and content, unless stated otherwise, belong to me (Nic).
So don't be a dick and steal them.
If you do, I hope a wrath of thousands burning demon suns rain upon you.
Have a great day.
Powered by Blogger.